Havaların soğumasıyla birlikte, birçok bireyde ağrı artışı meydana gelmektedir. Sık bilinenin aksine, soğuk hava romatizmaya neden olmaz, fakat eklem sıvısının hareketliliğini azalttığı için semptomlarda (belirtilerde) artışa neden olur.

Romatizma, birçok yaşta bireyde görülebilen, kas ve eklemlerde oluşan ağrı ve hareket kısıtlılığı ile birlikte seyreden, yaşam kalitesini düşüren, kronik bir hastalıktır. Genel olarak iltihaplı romatizma ve iltihapsız romatizma olarak ikiye ayrılır. Eklemlerde meydana gelen dejenerasyon (harabiyet), travmatik lezyonlar, genetik faktörler, yaşlanmaya bağlı değişimler, hareketsizlik, stres gibi etmenler sebep olur.

Romatizma Belirtileri Nelerdir ?

Belirtiler kişiden kişiye, oluşma türüne, yaşa, yaşam şekline vb. göre değişmekle beraber genel olarak şu belirtiler görülür:

  • Sabah tutukluğu
  • Eklem ağrıları
  • Kas ağrıları
  • Vücudun farklı bölgelerinde oluşan sertlikler
  • Ödem
  • Psikolojik bozukluklar
  • Güç kaybı…

Romatizma Ağrılarına Ne İyi Gelir ?

Öncelikle romatizma nedeninin bilinmesi gerekir. Eğer kişinin vücut kitle indeksi 25'in üzerinde ise ekleme binen yükü hafifletmek amacı ile kilo vermesi önerilir. Kişi günlük su ihtiyacını mutlaka karşılamalıdır. Beslenme şeklinde düzenlemeler yapmalıdır. Bunun için beslenme ve diyet uzmanından destek alınabilir. Günlük düzenli egzersiz yapmak eklemler arası açıklığı artıracağından ağrıları azaltacaktır. Aynı zamanda postürü (duruşu) de düzelteceği için hareket esnasında kasların fazla enerji harcamasını, ekleme ve bağlara fazla yük binmesini de önler. Kişinin ihtiyacına göre sıcak /soğuk uygulama yapılabilir. Soğuk havada dışarı çıkarken soğuktan koruyacak giysiler giyinmeye mutlaka dikkat edilmelidir. Düzenli uyku da en çok dikkat edilmesi gereken maddelerden biridir.

Yazar : Fizyoterapist Rukiye Topal 

Soru ve Sorunlarınız İçin Bize Yazın

İLETİŞİM

Karakavak Mahallesi Güngör Caddesi No:13/G Yeşilyurt /MALATYA