Boyun Fıtığı Nedir ?

Boynumuzda 7 adet omur bulunmaktadır. Omurların arasında disk dediğimiz fibröz yapıdan oluşan dokular bulunur. Disklerin omurgada sinir kanalına doğru taşması sonucu fıtık dediğimiz yapı oluşur. Disklerdeki taşma sinir kanalına doğru taşma ilerlemesi durumunda kopmaya kadar gidebilir. Bir çok seviyede meydana geldiği gibi, özellikle C4-C5, C5-C6, C6-C7 seviyelerinde daha sık görülmektedir. Başta ve boyunda ağrı, kollara yayılan; uyuşma, güç kaybı, omuz, kol ve boyun kaslarında spazm ve ağrı, çene ekleminde disfonksiyona (fonksiyon bozukluğu) neden olabilir.

Boyun Fıtığı Neden Oluşur ?

Boynun ve kolların aşırı kullanılması, çok ağır yük taşıma, baş üstü yoğun hareketler, uzun süre masa başında ve ekran karşısında kalmak, sedanter yaşam tarzı, genetik faktörler, sigara kullanımı gibi faktörler etkili olmaktadır.

Boyun Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir ?

Boyun fıtığında ilk önce seviyesi ve fiziksel bulgular belirlenir. MR ile boyun fıtığının derecesi ve lokasyonu görünür. Kişi değerlendirildikten sonra fizik tedavi yöntemleri, manuel terapi, egzersiz, kupa terapisi, elektroterapi, klinik pilates, günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesi gibi bir çok yöntem kullanılarak tedavi edilir.

Boyun Fıtığı İyileşir Mi ?

Fıtıklar tedavi edilebilen yapıdadır. Gerekli tedavi uygulandıktan sonra ortalama 3-6 ay arasında iyileşebilmektedir. Tedavi sonrası düzenli egzersiz tekrarlanmama olasılığını artırdığı için önem taşımaktadır.

 

 

 

Soru ve Sorunlarınız İçin Bize Yazın

İLETİŞİM

Karakavak Mahallesi Güngör Caddesi No:13/G Yeşilyurt /MALATYA