Günümüzün en büyük hastalıklarından biri haline gelen internet vb. uygulamalarının bağımlılığı bireylerde gerek fizyolojik, gerekse psiko-sosyal anlamda bir çok olumsuz faktörlere neden olmaktadır. Biz şimdilik psiko-sosyal faaliyetleri Psikoloji ve Sosyoloji Ana Bilim Dalı’na bırakarak Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı’nın ilgilendiği fizyolojik ve fonksiyonel etmenleri ele alalım.

Kişinin çok fazla ekran karşısında kalması sonucu çeşitli postür (duruş) bozuklukları ortaya çıkar. Bunu genel hattıyla ele alacak olursak baş öne tilt yapmış, omuzlar öne yuvarlanmış, boyundaki doğal çukurluk azalmıştır. Sık sık ellerde uyuşma, baş, boyun, sırt, bel ağrıları görülür. Sırt kasları güçsüzleşir. Göğüs kasları normalden gergindir. Bilgisayar kullanıyor ise el bileğinde aşırı kullanıma bağlı deformasyonlar (vücudun bir kısmının sonradan oluşan anomalisi) oluşur.

Peki Bu Durumda Neler Yapmalıyız ?

Öncelikle azaltabiliyorsak ekran süresini azaltmalıyız, 30-45 dakikada bir aralar vermeliyiz. Baktığımız ekranı göz hizamıza getirmeliyiz.

El bileğini korumak için mause pedi kullanmalıyız. Bileğimizde ağrı ve ödem varsa el bileği ateli kullanarak rahatlamasını sağlayabiliriz.

Oturduğumuz koltuğun çok yumuşak veya çok sert olmamasına özen göstermeliyiz. Oturma pozisyonunda  çok kalmamalıyız. Ağrıların oluşmaması/azalması için günlük düzenli egzersiz yapmalıyız.

Egzersiz programı kişiye özeldir, fakat örnek bir program çıkaracak olursak şunları yapabiliriz:

  • Boynunuzu saat yönünde ve tersi yönünde daireler yapın.
  • Omuzlarınızı öne ve geriye doğru yuvarlayın.
  • Ellerinizi geride kenetleyin, avuç içi size dönük, dirsekler düz olacak şekilde elinizi yukarı kaldırın.
  • Ellerinizi ensenizde kenetleyin, dirseklerinizi geriye doğru çekip 3 saniye bekleyin, serbest bırakın.
  • Gövde yanlarınızı esnetin.

Egzersizleri en az 8-12 hafta düzenli bir şekilde yaparak ve yaşam tarzınızı düzenleyerek ağrılarınızdan kurtulabilir, aynı zamanda postür (duruş) bozukluğunuzu da düzeltebilirsiniz. Böylece yaşam kaliteniz artar.

Yazar Adı : Fizyoterapist Rukiye Topal

Soru ve Sorunlarınız İçin Bize Yazın

İLETİŞİM

Karakavak Mahallesi Güngör Caddesi No:13/G Yeşilyurt /MALATYA